Waarom je ISO 27001 moet implementeren voor je organisatie

Nu cyberaanvallen en datalekkages toenemen, staat cyberbeveiliging steeds hoger op de agenda van organisaties. Velen hebben er dan ook voor gekozen om het risico te beperken door middel van het implementeren van een informatiebeveiligingsbeheersysteem, ook bekend als een information security management system (ISMS).  
 
Een ISMS is een systeem van processen, documenten, technologie en adviseurs waarmee organisaties hun informatiebeveiliging op één plek kunnen beheren, controleren en verbeteren. 
 
ISO 27001 is de internationale standaard die de beste werkwijzen voor een ISMS beschrijft.  
 
Goed voor organisaties 

Een ISO 27001-conform ISMS kan je organisatie op verschillende manieren ten goede komen. Het verbetert de structuur en focus van je organisatie door duidelijk uiteen te zetten wie verantwoordelijk is voor verschillende informatiebeveiligingsrisico’s. Daarnaast beschermt en verbetert het je reputatie, en laat het je klanten zien dat je informatiebeveiliging serieus neemt en er bovendien alles aan doet om hun persoonsgegevens veilig te houden.  
 
Zelfs als je organisatie schade ondervindt door middel van een datalekkage, tonen toezichthoudende autoriteiten een mildere positie aan organisaties die ISO 27001-gecertificeerd zijn, omdat ze daarmee aantonen dat ze de beste stappen voor informatiebeveiliging volgen.  
 
Goed voor werknemers

ISO 27001 beperkt het risico op datalekkages en andere cyberincidenten, die vaak veel schade aanrichten en tot het verlies van banen kunnen leiden. Dit is niet alleen het gevolg van het feit dat organisaties de kosten van het reageren op een inbreuk moeten compenseren, maar ook van de veroorzaakte reputatieschade. Organisaties zien vaak dat klanten en derden hun investering verminderen, volledig stoppen met samenwerken of de organisatie dwingen om terug te schroeven. 

Ten tweede, als medewerkers de richtlijnen van ISO 27001 volgen, kan de organisatie hen niet de schuld geven van een datalekkage. Dit zorgt er ook voor dat leidinggevend personeel de reden van de datalekkage volledig onderzoekt in plaats van de schuld toewijst aan een medewerker, die mogelijk alle juiste stappen heeft genomen.

Een invoering van de Standaard geeft werknemers ook meer vertrouwen bij het delen van hun persoonsgegevens met hun HR afdeling. Organisaties bewaren veel werknemersinformatie in hun bestanden, dus het is goed om te weten dat met de Standaard hun gegevens volgens de juiste regels beschermd worden. Zo vereist de ISO 27001 bijvoorbeeld dat organisaties een centraal beheerd kader creëren om gegevensinformatie te beschermen en dat ze de prestaties ervan regelmatig beoordelen aan de hand van vooraf bepaalde criteria.

Aan de slag gaan

Neem het roer in handen voor jouw organisatie om het te beschermen tegen cybercriminaliteit met behulp van onze online ISO 27001 Certified ISMS Foundation cursus. Leer online van onze experts hoe je het meeste uit ISO 27001 kunt halen en hoe je de Standaard volledig kunt naleven.

Deze eendaagse, interactieve Live Online cursus is ontwikkeld door ISO 27001-experts Alan Calder en Steve Watkins, en komt voort uit hun toonaangevende implementatiegids IT Governance: An International Guide to Data Security and ISO27001/ISO27002. De cursus legt de voordelen uit van IEC 27001en geeft een volledige introductie tot de belangrijkste elementen die nodig zijn om naleving van de Standaard te bereiken. 

Aan de hand van een formele training, praktische oefeningen en relevante case studies, zal een ervaren ISO 27001-consultant:

– De risico’s verbonden aan cybercriminaliteit identificeren voor individuen en organisaties;
– Helpen bij het begrijpen van de voordelen van ISO 27001 en de stappen die nodig zijn voor certificering; en
– De implementatie-elementen verklaren, inclusief risicobeoordeling en Annex A maatregelen.

Deze cursus ondersteunt ook een professionele ontwikkeling: deelnemers die slagen voor het opgenomen examen krijgen de ISO 17024-gecertificeerde, ISO27001 Certified ISMS Foundation (CIS F) kwalificatie door IBITGQ.  

Boek nu >> 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.