Drie redenen waarom ISO 27001-certificering werknemers kan helpen

We hebben het vaak over hoe organisaties kunnen profiteren van de implementatie van ISO 27001, de internationale standaard die de optimale werkwijze van een informatiebeveiligingsbeheersysteem (ISMS) beschrijft. Wist je echter dat werknemers hier ook profijt van hebben?

Hier zijn drie redenen waarom werken voor een ISO 27001-gecertificeerde organisatie beter is.

1). Het leidt tot meer werk

Organisaties die ISO 27001- gecertificeerd zijn, laten daarmee zien dat ze cyberbeveiliging serieus nemen, wat een groeiende zorg is bij klanten. Door informatiebeveiliging via de ISO 27001 standaard op zich te nemen, krijgen organisaties een concurrentievoordeel dat doorgegeven wordt aan hun werknemers.

Verkoopteams en marketeers kunnen bijvoorbeeld de beveiligingsreputatie van de organisatie gebruiken om nieuwe klanten voor zich te winnen. Dit verhoogt de hoeveelheid werk die de organisatie krijgt en biedt werknemers de mogelijkheid om te bewijzen hoe waardevol ze zijn.

2). Het beschermt banen

ISO 27001 voorziet informatiebeveiligingsbeleid en -procedures die opgevolgd moeten worden door personeel binnen organisaties. Dit is op twee verschillende manieren nuttig voor medewerkers.

Ten eerste beperkt het het risico op datalekkages, die vaak schade toe kunnen brengen en tot verlies van banen kunnen leiden. Deze gevolgen hoeven niet zozeer het resultaat te zijn van schadevergoedingen (hoewel het een mogelijkheid is), maar van de veroorzaakte reputatieschade. Het is mogelijk dat klanten en derde partijen niet meer met de organisatie willen werken, wat de winst zal verlagen en de organisatie dwingen zich op kleinere schaal voort te zetten.

Ten tweede, als medewerkers de voorschriften van ISO 27001 volgen, kan de organisatie hen niet de schuld geven van een datalekkage. Dit zorgt ervoor dat leidinggevend personeel de oorzaak van een overtreding  grondig onderzoekt in plaats van medewerkers de schuld geeft, die mogelijk alles hebben gedaan wat ze konden.

3). Het beschermt persoonsgegevens

Medewerkers moeten zich terecht zorgen maken over de bescherming van klantengegevens, maar zij moeten net zo bezorgd zijn over het verstrekken van hun eigen persoonlijke gegevens aan hun werkgever. Organisaties bezitten veel informatie over hun werknemers, dus het personeel zal opgelucht zijn met de gedachte dat hun persoonlijke gegevens beschermd worden in overeenstemming met de beste praktijken. Zo wordt bijvoorbeeld bepaald dat organisaties een centraal beheerd kader creëren om informatie veilig te houden, en dat zij de prestaties ervan regelmatig beoordelen aan de hand van vooraf vastgestelde criteria.

Meer informatie over ISO 27001

Als je meer wil leren over ISO 27001, raden we aan om ‘Information Security & ISO 27001: An introduction‘ te lezen.

Deze gratis ‘green paper’ gaat in meer detail over de voordelen van het implementeren van ISO 27001 en legt het certificeringsproces uit. Het gaat ook in op:

• De compatibiliteit van ISO 27001 met andere standaarden;
• Het belang van risicobeoordelingen en risicobeheersingsplannen; en
• Hoe de ISO 27001-standaard organisaties helpt te voldoen aan wettelijke en regelgevende verplichtingen.

Download de gratis green paper ‘Information Security & ISO 27001: An Introduction >>

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.