De acht rechten van betrokkenen onder de AVG

Met de ingang van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) – internationaal bekend als de General Data Protection Regulation (GDPR) – hebben betrokkenen nu meer rechten. Daarom is het belangrijk dat je deze rechten goed begrijpt, zodat je weet wat dit voor je organisatie betekent.

Voorheen waren betrokkenen zich minder bewust van hun rechten. Zeker met alle e-mails over de AVG die tegenwoordig binnenstromen in inboxen, is het aan te nemen dat betrokkenen hun rechten meer zullen uitoefenen. Nu zij meer en duidelijkere informatie te zien zullen krijgen, is het aan te raden dat jouw organisatie zich goed voorbereid.

Hier zijn de acht rechten van betrokkenen op een rij:

1. Het recht op informatie;

2. Het recht van inzage;

3. Het recht op rectificatie;

4. Het recht op gegevenswissing (“het recht op vergetelheid”);

5. Het recht op beperking van de verwerking;

6. Het recht van bezwaar;

7. Het recht op overdraagbaarheid van gegevens; en

8. Het recht om niet onderworpen te worden aan geautomatiseerde besluitvorming.

Een volledig overzicht van de rechten van betrokkenen is te lezen in de AVG.

AVG-training

De complexiteit van de AVG en de gevolgen voor het niet naleven ervan is moeilijk te negeren door organisaties binnen en buiten de EU die aan de AVG moeten voldoen. De dreiging van disciplinaire maatregelen, boetes en reputatieschade heeft de vraag naar gegevensbeschermingsdeskundigen enorm doen toenemen. Het is nu dan ook het ideale moment om een relevante kwalificatie te behalen.

Onze Certified GDPR Foundation Training Course biedt een allesomvattende introductie tot de Verordening en de vereisten ervan. De cursus wordt door een ervaren gegevensbeschermingsdeskundige geleverd, die het volgende zal uitleggen:

  • De achtergrond en terminologie van de AVG;
  • De zes beginselen inzake verwerking van persoonsgegevens;
  • De functie van de verwerkingsverantwoordelijke;
  • De rechten van betrokkenen;
  • Hoe je persoonlijke gegevens het beste kunt beveiligen; en
  • Hoe je gegevensinbreuken het beste kunt melden.

Deze eendaagse cursus wordt op verschillende locaties in Europa gegeven, waaronder Amsterdam en Brussel. Deze training is bedoeld voor directeuren of managers die willen begrijpen hoe de AVG hun organisatie zal beïnvloeden, medewerkers die verantwoordelijk zijn voor AVG-naleving en voor diegenen die een basiskennis van gegevensbescherming hebben en hun carrière verder willen ontwikkelen.

De cursus is momenteel nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Vragen over ons aanbod aan cursussen? Neem hier gerust contact met ons op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.